Zirkonyum Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kron kullanılan dişlerin ağızda hazırlanma işlemi bildiğimiz klasik porselen diş hazırlanması e ölçü alınma süreci ve yöntemi ile aynıdır.
Aradaki farklılık laboratuar işlemlerinde kendini göstermektedir. Gelişen teknoloji ile beraber zirkonyumlar bilgisayarda CAD-CAM teknolojisi destekli cihazlarla yapılır. Bu yöntemde hastanın ağzın dan alınan ölçüler bir nevi scan ( Tarama ) işlemi ile bilgisayara aktarılır.
Belirlenen zirkonyum levhalar el değmeksizin freze sistemleri yardımı ile bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir. Elde edilen veriler bilgisayara yüklenir, daha sonra tasarımlar ( CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir. Bu sistemde kullanılan porselenin alt yapısında zirkonyum bulunduğundan estetik ve doğal bir görünüm yakalanmakta ve tedavi süresi kısalmaktadır.
Zirkonyum Uygulama Alanları
- Daha çok estetik amaçlı olarak, beyazlatma gibi metotlarla sonuca ulaşılamayan ileri derecedeki renkleşmelerde, kalıtsal yapı renkleşmelerinin tedavisinde kullanılır.
- Daha önce dişleri kesilmiş, ağzında kron ya da köprü kullanılan kişilerde uygulanır.
- Diastema denilen ayrık diş birleştirmelerinde ve eğer ortodontik tedavi tercih edilmiyor ise metal desteksiz zirkonyum gibi porselenlerle ayrıklık kapatılabilir.
- Kişinin ağzında metal destekli köprü, kron var ise tercih edilebilir.
- Kırılış dişlerin yandaki dişlerle uyumlu olacak şekilde yapılmasında kullanılır.
- Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında kullanılır.
- Ortodontik tedavi alternatifi olarak dişlerdeki hafif çapraşıklıklarda ve eğri dişlerin düzeltilmesinde kullanılır.
- Aşırı madde kaybı olan ve dolgu uygulaması da yapılamayacak olan kanal tedavili dişlerde tercih edilebilir.
- Isıya karşı yalıtımlı özelliği ve iletken özelliği sayesinde gülüş estetiği arzu eden kişilerde metal destekli kaplamaların yerine kullanılabilir. Çünkü metal alt destek estetik açıdan uygun değildir.
- Sağlamlığı nedeni ile arka grup dişlerde ve köprü yapımında tercih edilir.
- Ön grup dişlerde ise implant vakalarında implant üstü protezlerde kullanımı yaygındır.
- Cad-Cam sistemi kullanılarak yapıldığın için zamandan tasarruf sağlayan bir tekniktir. Normal ağız ve diş bakımının yapılması yeterlidir, tedavi uygulanan kişinin ek ve değişik bakım teknikleri kullanmasına gerek yoktur, diş eti ve diş dokusu ile birebir uyum sağladığı için tercih edilen bir yöntemdir.